Grupele de parfum

Citric

Parfumurile din această grupă sunt proaspete, pline de viață și efervescente. Cei care le poartă emană un aer optimist, de eleganță neostentativă și de curățenie. Ingredientele cel mai adesea folosite în componența lor sunt: bergamota, iarba de India, mandarina, grepfrutul, limeul, verbina și, bineînțeles, lămâia.

Miresmele citrice sunt folosite în industria parfumului de multă vreme. Primele ape de colonie – care au fost preparate în orașul Köln pe la începutul secolului 18 – făceau parte chiar din această familie. De ce au făcut pionierii artei mirosului o astfel de alegere? Cel mai probabil au mizat pe caracterul proaspăt și lejer al acestor parfumuri.

Floral

Aceasta este cea mai mare familie de parfumuri și până nu demult era rezervată în exclusivitate creații- lor pentru femei. Miresmele florale sunt cele mai frecvent întâlnite și, grație mirosului lor atît de natural, sunt și cele mai ușor de recunoscut.

Parfumurile florale acoperă o plajă foarte generoasă: de la compoziții care au ca bază o singură floare, până la pafumuri care grupează în rețeta lor un întreg buchet. De aceea se poate spune că diversitatea este unul dintre lucrurile care caracterizează foarte bine această clasă.

Printre favoritele creatorilor de esențe se găsesc în primul rând trandafirul și iasomia. Aceste două plante odorante alcătuiesc inima unui număr nesfârșit de parfumuri celebre. Însă, pe lîngă cele două superstaruri, este avută în vedere o gamă foarte largă de flori. Iată doar câteva dintre ele: tuberoza, lavanda, magnolia, lăcrămioara, mimoza, violeta, gardenia, irisul, bujorul și regina nopții.
În prezent, esențele florale și-au făcut cu discreție intrarea și în lumea parfumurilor masculine. Cu toate acestea, sunt foarte rare situațiile în care ele sunt responsabile pentru notele dominante ale unui parfum de bărbați.

Lemnos

Notele de bază ale parfumurilor din această gamă evocă mirosul scoarței de copac și al mușchiului de pământ din inima pădurii.

Printre elementele cel mai frecvent întâlnite în parfumurile cu tentă lemnoasă se găsesc: cedrul, lemnul de santal, vetiverul, patchouli, bambusul, abanosul și lemnul de guaiac. Marea majoritate a acestora sunt arbori care, de regulă, cresc în zone exotice ale planetei. Cele două excepții notabile sunt patchouli – o plantă din familia mentei, salviei și a rozmarinului, care crește în regiunile tropicale din Asia – și vetiverul. Acesta din urmă este o specie de iarbă cu rădăcina foarte încâlcite, originar din India.

De regulă, notele lemnoase apar în partea de final a parfumului și dau consistență celorlalte elemente ale compoziției.

AROMATIC

După cum sugerează numele, în inima esențelor din acestă grupă se regăsește prospețimea ușor picantă a ierburilor aromate, proaspăt cosite. Ingredientele favorite ale creatorilor de miresme aromatice sunt lavanda, salvia, cimbrul, busuiocul și rozmarinul.

În mod tradițional, parfumierii le adaugă, de regulă, notelor aromatice câteva tușe citrice și condimentate. Ceea ce rezultă sunt niște esențe care debordează de forță și virilitate. Drept urmare, n-ar trebui să mire pe nimeni că din punct de vedere cantitativ, aceasta este o clasă care privilegiază esențele masculine. Cu toate acestea, tot aici veți găsi și câteva parfumuri feminine de mare succes.

În compoziția celor mai îndrăgite parfumuri de primăvară veți regăsi multe ingrediente specifice clasei aromaticelor.

Senzația pe care o induc parfumurile din această clasă este una de prospețime, de aerare. Din acest motiv, avem o singură sugestie pentru cei care îndrăgesc perfumurile din acestă categorie. Încercați să le purtați mai ales atunci când evenimentul sau activitatea pe care urmează să o desfăurați va avea loc în aer liber.